Wednesday, 7 December 2011

blog's purpose.

setiap orang yang memiliki blog semestinya memiliki pelbagai tujuan samada untuk tujuan ilmiah, dakwah, suka2 dan sebagainya. its very depends on the owner of the blog. for me as new in this field, menganggap blog sebagai sebuah diary yang menceritakan segala apa yang dialami oleh sy atau ambil daripada experience org lain. sy juga suka menulis apa2 mengenai opinion sy mengenai sesuatu perkara. namun, menulis sesuatu yg terlalu peribadi bukan lah sy krn privacy is the most important thing in my life. i'm not sharing sumtin personal kpd org yang kurang dikenali. namun, ada masanya sy mahu berkongsi rasa bahagia, gembira bersama people :) . sedih pula selalunya sy kurang bersikap terbuka. thinking that i can bear it by myself and dun want to burden others because of my problem.

sometime, its realy good menceritakan masalah kepada seseorang sbg tempat mengadu. tapi ingatlah, memberitahu rahsia kpd orang yg kurang dipercayai samalah seperti membuka rahsia tersebut. jadi, berhati2lah mencari teman dalam meluahkan masalah SEBAB tak semua orang bule dipercayai.. dan sy adalah seorang yg sangat sukar mempercayai orang untuk mendengar masalah sy :) bagi sy setiap orang mempunyai masalah dan yang membezakan hanyalah bagaimana kita mengatasi dan menyelesaikan masalah tersebut. tenang ketika menghadapinya adalah jalan terbaik sedangkan terlalu resah memikirkannya hanya merosakkan diri. ramai manusia yang terlalu memikirkan masalah yang ditakuti akan berlaku sedangkan masalah itu belum tentu akan berlaku. guys, tamau mcm ini ye :)  ( sambil mengingatkan diri sendiri)

tak pernah terfikir untuk ada blog sendiri. salu blogwalking but never imagine akan memiliki blog sendiri. menghasilkan blog yang baik bukanlah mudah seperti readers baca. bloggers memerlukan idea dan pengetahuan dalam menulis sesuatu. jadi, dapatlah kita membezakan antara blog yang baik dan tidak. membaca blog yang berilmiah sangat berguna dalam mencari informasi. manakala blog harian seseorang dapat kita pelajari erti hidup dan pengalaman mereka. blog dakwah dapat membuat kita insaf dan mengetahui apa yang tidak kita ketahui dalam hal agama. manakala, blog happening pulak membuat kita tersenyum :)  setiap blog memiliki kekuatan masing2 dan sy suka follow pelbagai jenis blog.

penulisan di senior's blog sangat berlainan dengan amatur seperti sy. mereka mempunyai gaya tersendiri sehingga memiliki beribu2 followers. sy sangat respect bila followers itu bukankah daripada kalangan kawan2 sendiri tapi dari orang asing yang tak mengenali kita. bila orang yang tidak dikenali follow blog kite means dia minat dengan penulisan kita sekaligus kita mempunyai peminat tersendiri. sdgkan, follower dari kalangan member sendiri biasanya sekadar 'follow' sahaja. maaf ye kalau ada yang tidak bersetuju :) tapi ada baiknya kita follow blog kawan sendiri so kita dapat tahu perkembangan mereka ryte? :)

macammana pun, sy lebih meminati blog mereka yang berilmu krn cara org berilmu berfikir mmg berbeza dengan orang biasa. org berilmu tidak semestinya org yg kaya dan berjaya. selagi seseorang itu melakukan kerja mereka dengan baik dan bersungguh2, maka bagi sy dia adalah org yang berilmu dalam bidang dia. kita sama sekali tidak boleh judge people easily. jika jadi seorang polis, jadilah polis yg cekap lagi amanah, jadi guru ikhlaslah dalam memberi ilmu, dan sbgnya. hanya kerana ramai org mengatakan polis ramai yg makan rasuah boleh ke kita kata mereka semua begitu? sbnarnya, mmg ramai. tapi dalam ramai itu masih ramai lagi polis yg bersih dan amanah dalam bekerja. jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga :)

jadilah kita manusia yg memahami situasi seseorang. jika kita kene marah oleh mane2 pekerja semasa memerlukan perkhidmatan mereka, anggaplah mereka penat dan out of mood. kita juga penah begitu kan? :)  (tapi kalu perangai dia mmg camtu susa jgk)

oke, anda semua pula sukakan blog yg mcm mana? :)

reading + writing = knowledge
" knowledge is power"

2 comments:

 1. dear...mish u so much..keep on writing keyh..hari tu mimpi kamu tawu..haishhh..rindu!!always follow ur blog tawu..by the way..take care ok. :)

  ReplyDelete
 2. miss u soo much too :)
  yeke. mimpi ape tu ye? :) wahh, thanx. keep on following me yeah.
  (still berharap dapat berjumpe lg)
  sdh2.. :(

  ReplyDelete